Spring til indhold

Blótlaug

Asatro Samling vil gerne opfordre til at man tager initiativ til selv at danne et nyt blótlaug, hvis der ikke er andre i umiddelbar nærhed af en selv. Hvem ved, måske sidder der andre Asatro nær dig og savner det samme?

Oprettelsen

Man skal som minimum være to personer som regelmæssigt blóter sammen, det er faktisk nok til at grundlægge et blótlaug.
Det er ikke nødvendigt at registrere lauget nogen steder, men man kan vælge at lade det tilknytte et trossamfund eller andet. Hvilken struktur man vælger, om der er en “høvding” der er leder af lauget, eller om det er demokratisk opbygget som en forening, er noget man helt frivilligt kan træffe beslutning sammen om i ens blótlaug.

Det lader til at 8-12 personer er et godt og overskueligt antal, det vil ofte være sådan at der er enkelte som ikke kan komme til blót og melder fra, og så er det godt at man stadig er nogle stykker.

Hvis man er helt nye i troen, men stadig føler et behov for at starte et nyt blótlaug op, og alligevel ikke føler sig sikre på hvordan et blót forrettes osv., så anbefaler vi at i tager kontakt til et eller flere blótlaug og evt. aftaler et besøg, måske sågar gæstedeltagelse i et blót, hvor i vil have mulighed for at tale sammen om, hvorfor blótlauget/blótlaugene i besøger, gør som de har valgt at gøre. Det kan være god inspiration til at finde jeres egen måde at blóte på.

Opsummeret, kan du starte med at give udtryk for at du gerne vil starte et nyt blótlaug på Facebook, f.eks. i gruppen Asatro Samling, men også andre grupper er velegnede til det. Send mig evt. en pb på Asatro i Skandinavien så deler jeg gerne efterlysningen på sidens væg.

Det praktiske

Som nævnt i “Hvad er et blót ritual?” skal man aftale et sted hvor man vil blóte. De mest populære steder er i naturen, gerne nær steder hvor der er levn efter vore forfædre i landskabet. Vigtigst er det at det et et sted der føles rart at være.

Man kan være flere om at forrette et blót, men min. én person skal stå for forrettelsen, det vil sige udførelsen af selve blótet, find evt. inspiration på førnævnte side.

For at opsummere skal man bruge:

  • Et sted hvor man må lave et bål (hvis man vil blóte om et bål)
  • En Gode eller Gydje, som kan forrette blótet
  • Mjød (andre drikke, og også ikke-alkoholiske drikke kan også bruges)
  • Et drikkehorn (gerne et drikkehorn for hver blótdeltager, for hygiejnens skyld, en kop eller andet kan også sagtens bruges. Det mest brugte er dog et drikkehorn).
  • Evt. en Edsring, hvis noget skal sværges Ed på.

Så er man faktisk i gang, mere skal der egentlig ikke til for at danne et blótlaug selv.

Prøv at eksperimentere med måden i blóter på i jeres nye blótlaug, og snak med hinanden om hvordan i hver især oplever blótet når i er sammen i jeres fællesskab.

Hvor tit man vælger at mødes i blótlauget, bestemmer man helt selv.
Det almindelige er minimum 4 gange om året, det vil sige ved Forårsjævndøgn, Sommersolhverv, Efterårsjævndøgn og Vintersolhverv.

Blótlaugets fremtid

Nogle blótlaug er 15-16 år gamle, andre er blot nogle få år, og om jeres blótlaug vil holde i mange år, vil kun tiden kunne vise. Det er ikke sikkert at kemien passer. Eller at man harmonerer godt med alle. Med en god portion åbenhed og tolerance, så er erfaringen at et blótlaug der dannes på et godt grundlag, godt kan være kommet for at blive i det Asatro miljø i mange år.

År og Fred

Bjørn Ravn Rimhøj

[print_link]

Del Asatro Samling med andre: